Běž, Gréto, běž! nebo spíš Táhni, Gréto, táhni!

30. 09. 2019 11:42:37
Gréta Thunberg. Špatně se to skloňuje, přesto je to nejskloňovanější jméno v roce 2019. Gréta se prostě řeší. Jaký projev předvedla v OSN? Nebyl moc hysterický?Jak ekologická byla cesta Gréty do USA?

V kolika plastech byla zabalený Grétin oběd? Z jakých materiálů je vyrobené Grétino oblečení a kolik CO2 Gréta vydechuje, když sedí před parlamentem nebo běží ze školy? Neničí náhodou tím vším naši planetu? Tak o tomhle neustále debatují tisíce lidí na sociálních sítích, v médiích a při soukromých rozhovorech! Už mě to nebaví.

Ze všech, kteří tohle řeší, rozhodně nekouká zájem o ochranu planety, ale jen něco obyčejně lidského, a nízkého. Kdo z těch, kteří se takto ozývají, nikdy neletěl letadlem, nikdy nejel autem, nikdy neposvačil jídlo zabalené do plastových obalů nebo se nenapil vody z PET láhve?! Pokud by se našel aspoň jeden takový, měl by právo někoho kritizovat.

Jenže Gréta je vidět! Chce chránit planetu. A je tak drzá, že to chce i po nás, ostatních. Ta holka provokuje! Ukazuje nám, že přehlížíme to podstatné a že jsme s naším přístupem pro planetu zatím krom řečí nic závažného neudělali. Že ji jen využíváme, zneužíváme a že kvůli tomu, abychom si nacpali nebo spíš přecpali břicho, necháme další generace jen bídně živořit. Že nejsme schopni odříct si něco ze svého pohodlí, aby bylo zajištěno „pohodlí“ naší planety. Že kvůli chvilkovému zisku a výhodám jsme ochotni obětovat životy dalších generací a dokonce i celou planetu. Že jsme sice Homo sapiens sapiens, ale jenom na papíře, protože nikdo rozumný by si větev, na které sedí, pod sebou neřezal. Znečišťujeme vodu, kterou posléze pijeme, vybíjíme rostlinné i živočišné druhy, které potřebujeme, kácíme pralesy, které pro nás produkují kyslík k nadechnutí, ničíme korálové útesy a vysoušíme mokřiny, zamořujeme půdu, na které máme vypěstovat plodiny, co nás uživí... Není toho už moc?

Že Greta lidi straší?! Že to všechno není pravda? Kdepak, to jen my schováváme hlavu do písku. Křik vědců totiž přes výkřiky politiků a byznysmenů není slyšet! A slova o ekonomickém růstu našim uším lahodí víc než slova jako: „Neplýtvejte! Sázejte! Přemýšlejte!“ Vědci nejsou hybnou ekonomickou silou společnosti, vědci nemají svoje talkshow, mají jen své poznání. To oni bádají, sbírají data, píší články a pak – nikdo o nich neví a nějaká usmrkaná holka jim bere všechnu slávu. Šíří ale jejich myšlenky dál. A o to jde. Potřebujeme Gréty – aby byly trnem v oku všem, kteří pro své zisky bezohledně drancují planetu, která má být společná nám všem.

Díky Gréto, že jsi dala všanc svoje dětství, protože obyčejného dospělého člověka, který si bere poctivě dovolenou, aby mohl jít někam protestovat, by si novináři nikdy nevšimli! Ty jsi byla ve své žluté pláštěnce s aktovkou a copánky prostě nepřehlédnutelná! Naplnila jsi stránky novin, pozvali tě na nejednu debatu či konferenci, citují tě jako největšího filozofa. Nejsi chytřejší než ostatní, jen si uvědomuješ, že situace se nesmí zlehčovat. Tvoje rozčílené a emotivní projevy nejsou příkladné, ale aspoň upřímné. Inspiruješ další. A kdo z nich by chtěl nést tíhu, kterou s sebou přináší mediální známost?

Nechme Grétu provokovat. Probudit v nás svědomí. Vyprovokovat nás z apatie. Přinutit nás něco udělat. Gréta má smysl. Bez ní bychom se nechali ukolébat slovy ekonomů. Ale peníze nemohou nahradit všechno. A proto: Gréto, vytrvej, Gréto, běž! Anebo radši: Gréto, táhni! Táhni dál! Protože jestli chceme mít na Zemi nějakou budoucnost, pak zbývá jediné:

Všichni na téhle planetě musíme táhnout za jeden provaz!

Autor: Irena Materna | pondělí 30.9.2019 11:42 | karma článku: 19.36 | přečteno: 2041x

Další články blogera

Irena Materna

Otevřená dlaň Čechů vůči Ukrajincům se uzavírá

Pošta už neposílá bezplatně balíky na Ukrajinu. A dokdy u nás budou zdarma v ubytovnách Ukrajinci, prchlí před válkou? Dokdy budou zneužívat náš sociální systém a pobírat dávky, aniž by šli do zaměstnání? Tak já vám to řeknu.

31.8.2022 v 15:03 | Karma článku: 28.06 | Přečteno: 1570 | Diskuse

Irena Materna

Blbá dovolená

Taky jste měli „vydařenou“ dovolenou? Vrátili jste se ne odpočinutí, ale servaní jak psi, naštvaní jak bejk s červeným hadrem před čumákem, bydleli jste místo v hotýlku v barabizně a místo sluníčka a opalování vám vydařeně lilo?

24.8.2022 v 6:32 | Karma článku: 14.38 | Přečteno: 578 | Diskuse

Irena Materna

Když pacifista začne chtít válku na Ukrajině...

Ukrajina potřebuje vojenskou pomoc. Nevím, jak jsem to mohla vyslovit. Fuj. Jsem celý život pacifista. Nikdy bych si nemyslela, že budu chtít, aby někdo na někoho vytáhl zbraně. Jenže i pacifistu někdy dožene to, co se kolem děje

28.3.2022 v 7:02 | Karma článku: 18.35 | Přečteno: 518 | Diskuse

Irena Materna

Kdy se Západ vojensky zastane Ukrajiny?

Ruská invaze na území Ukrajiny pokračuje. Putin dál nechává zabíjet civilisty. Ničí domy, nemocnice, školy, nechává v pobořených městech strádat tisíce lidí hladem, žízní, zimou, v děsivém strachu... A Západ? Nic.

27.3.2022 v 8:06 | Karma článku: 37.15 | Přečteno: 4885 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 3124 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2155

Pozorovatel světa kolem sebe, stále žasnoucí, stále s něčím nespokojený, stále hledající "to pravé ořechové". Taky mamina, turistka, sběratelka citátů a mnoho dalšího.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...