Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražáky a lidi z měst vo víkendu nikde nechtěj! Ani na Velikonoce.

Vyrazili jste z velkoměsta do přírody a setkali se s nevraživostí místních a jste z toho naštvaní? Nebo bydlíte na vsi a u okna vás rozčílily ty spousty lufťáků, co se najednou cpou do vaší čisté vesničky?

Chápu to. A nechápu zároveň. Vím, je to teď těžký. Potkávám v lese, kam chodím každý den venčit psa, tolik lidí, že jsem jich tolik neviděla ani na Václaváku. Vybírám cestičky, který jsou malý a bez značek, ale i tam jsou lidi.

Je logické, že když se řekne necestovat, že to znamená necestovat, nechat auto bejt a vyrazit na zdravotní procházku pěšky (na zdravotní procházku to se smí). A neshlukovat se. Netvořit davy. Ale co má dělat obyvatel velkého města, když do jedinýho lesejka, kam dojde pěšky, krom něho dojde pěšky i deset tisíc obyvatel přilehlýho sídláku? A navíc tam byl tisíckrát a když je zvyklej bejt každej víkend letecky v jiným hlavním městě Evropy nebo na víkend na lyžích 500 km daleko, tak je mu logicky ten lesejk trochu malej.

Tak veme auto jako za starejch časů a výlet do nudný přírody si něčím zpestří. Třeba hradem, skálou, kopcem, horou, zajímavým místem. Ale ouha, napadlo to krom něj i další desetitisíce jiných. Mám pro lidi z měst vzkaz: Víte, že příroda může být i něco jiného než nejvykřičenější turistická místa? Že se dá jít na procházku i docela vobyčejným lesem, jo, přesně tam, kde jste píchli prstem do mapy a řekli si, že tam je ouplný houno. Zkuste to, může tam bejt krásně!

A že se na vás místní nepěkně dívaj? Možná je na čase přiznat si, že žít ve velkoměstě přináší různý výhody (proč jinak by se tam lidi hnali), třeba mít u nosu všechny služby, na kerý si jen vzpomenu, lékaře, školu, knihovny, divadla, nejrůznější obchody a ještě si moct vybírat, taky vyšší plat než jinde, ale že to přináší i ňákou tu nevýhodu. Třeba, že do přírody se člověk jen tak nedostane. Že přírodou jsou jen parky nebo nevzhledný brownfieldy. A i těch je ve městech strašně málo. A když se začne šířit nemoc, rozšíří se snáž a že se obyvatel velkoměst pak budou ostatní bát.

A pak je tu český venkovan. Ten má pro změnu vztek. Nemá nic, rozbité silnice, po práci fůru práce kolem baráku, zahrady, pole či lesa, pracuje voproti velkoměstu skoro za polovic, děti mu autobus neodveze, k doktorovi se kodrcá přes půl kraje a pes po něm neštěkne, když se děje cokoli, protože je malý a nevýznamný (nevlastní koncerny, továrny, firmy, hotely a půl Česka), ale když se ve velkoměstě něco semele, nacpou se mu všichni na venkov pod nos, do lesa, na chaty a chalupy a to je jim, venkov náhle dobrý. Jezdí sem na výlety, infekce neinfekce. Nejradši by ty měšťáky hnal s vidlema pryč.

I pro něj a lidi z venkova mám vzkaz: Zahoďte vidle, a pokud jdou jen rodiny na procházku nebo přijeli na chatu, odkud se nehnou, nechte je, řekněte si, že je dobře, že je aspoň tahle krize naučila chodit do přírody, na čerstvej vzduch. Protože budou zdraví a až bude třeba, nebudou ležet v  nemocnici, kdybyste tam náhodou potřebovali vy.

A bavte se pomyšlením, že ti, co na Šumavě a v Krkonoších a jinde blokují parkoviště, aby tam nemohli přijet z velkoměst, jsou přesně ti, kteří na venkově jen rejžují a sami bydlí v hlavním městě, a když bylo před krizí, prstíkem lákali své spoluobčany, aby přijeli a nechali u nich krejcar.

Tak hezký velikonoce doma a v blízkým vokolí.

veselý #vokolovelikonoce           barevné #velikonocenaprdeli

Autor: Irena Materna | pátek 10.4.2020 8:52 | karma článku: 42,84 | přečteno: 15637x
  • Další články autora

Irena Materna

Otevřená dlaň Čechů vůči Ukrajincům se uzavírá

Pošta už neposílá bezplatně balíky na Ukrajinu. A dokdy u nás budou zdarma v ubytovnách Ukrajinci, prchlí před válkou? Dokdy budou zneužívat náš sociální systém a pobírat dávky, aniž by šli do zaměstnání? Tak já vám to řeknu.

31.8.2022 v 15:03 | Karma: 28,06 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Irena Materna

Blbá dovolená

Taky jste měli „vydařenou“ dovolenou? Vrátili jste se ne odpočinutí, ale servaní jak psi, naštvaní jak bejk s červeným hadrem před čumákem, bydleli jste místo v hotýlku v barabizně a místo sluníčka a opalování vám vydařeně lilo?

24.8.2022 v 6:32 | Karma: 14,38 | Přečteno: 578x | Diskuse| Cestování

Irena Materna

Když pacifista začne chtít válku na Ukrajině...

Ukrajina potřebuje vojenskou pomoc. Nevím, jak jsem to mohla vyslovit. Fuj. Jsem celý život pacifista. Nikdy bych si nemyslela, že budu chtít, aby někdo na někoho vytáhl zbraně. Jenže i pacifistu někdy dožene to, co se kolem děje

28.3.2022 v 7:02 | Karma: 18,35 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Irena Materna

Kdy se Západ vojensky zastane Ukrajiny?

Ruská invaze na území Ukrajiny pokračuje. Putin dál nechává zabíjet civilisty. Ničí domy, nemocnice, školy, nechává v pobořených městech strádat tisíce lidí hladem, žízní, zimou, v děsivém strachu... A Západ? Nic.

27.3.2022 v 8:06 | Karma: 37,19 | Přečteno: 4885x | Diskuse| Společnost

Irena Materna

Na prdel by měl dostat!

Rusko a Putin je jako ošklivý velký kluk, který na hřišti v parku začal rozkopávat menším okolo si hrajícím dětem jejich hračky, kope i do nich a nadává jim!

26.2.2022 v 13:53 | Karma: 8,16 | Přečteno: 166x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2155x
Pozorovatel světa kolem sebe, stále žasnoucí, stále s něčím nespokojený, stále hledající "to pravé ořechové". Taky mamina, turistka, sběratelka citátů a mnoho dalšího.

Seznam rubrik