Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

R75a52d72i20m 63K33a50l53a42s

14. 10. 2019 13:40

Kdo rozhodl, že 80 let je dost, že to tzv. stačí, a že kdo se dožije této mety, měl by odejít bez toho, že by to kohokoliv zaskočilo? Kde se vzalo tohle kádrování léty?

Někdo je postradatelný už ve dvaceti a další by tu mohl klidně do sta let a bylo by to málo.

I proto v té souvislosti zní půvabně věta, že se Gott snažil vyniknout již za minulého režimu. Když předtím autorka v textu vlastně normalizuje věk. To byl ostatně jeden ze znaků minulého režimu. Nikdo nesměl a neměl příliš vyčnívat.

Jenže většina lidí se ze své podstaty snažila vyniknout. To bychom se totiž mohli ptát, proč se tady kdokoliv o cokoliv vůbec snažil? Proč lidé třeba odcházeli na vysoké školy, proč jim nestačilo základní vzdělání? Proč se takto snažili vyniknout? Proč se např. p. Hrdlička snažil o prosazení výroby alespoň částečně modernějšího vozu jakým byla Škoda Favorit, který alespoň částečně přinesl inovaci, změnu koncepce, a který byl i důležitým produktem z hlediska následných námluv s koncernem VW? Proč se prof. Wichterle obtěžoval s patentem na kontaktní čočky? To si neuvědomil v jaké době žije? Takových lidí, kteří se tu o cosi snažili, bylo bezpočet. Ale správná představa je, že kupříkladu lékaři patrně měli přestat léčit, protože se své profesi věnují v dobách socialistických, anebo alespoň léčit špatně. A Gott, ten se měl stáhnout a jít třeba orat nebo zpívat tak nějak na půl plynu. Zdá se vám to přitažené za vlasy? Proč? Proč si vybíráme někoho, který měl za nás za všechny cosi udělat? Anebo léta od r. 1948 do r. 1989 úplně škrtneme a řekneme, promiňte, zapomeňte, byl to omyl?

A přesto v té době lidé žili, byli i šťastní, zajistili kontinuitu tohoto národa a šanci na to, že se z těch neblahých let bude moci zase zvednout. Z blogu se tedy zdá evidentní, že dost možná existuje dvojí morálka naše a těch druhých, kteří byli úspěšnější než my, což byla jejich největší chyba. A zase se ozývá socialismus. Hlavně nevyčnívat.

29 2
možnosti
TB

Ono je vcelku příznačné, že ti samí lidé, kteří předhazují Babišovi, že byl spolupracovníkem StB, tak to samé u komunistky, estébačky a hvězdy komunistických budovatelských filmů omlouvají a adorují ji a naopak vadí člověk, který nebyl v KSČ a ani s StB nespolupracoval a házejí na něho špínu, že si dovolil za minulého režimu vyčnívat......jak píšete, dvojí morálka:-/

17 3
možnosti
ZB

Až mne mrazí! V tak málo větách tolik nepravd a výmyslů! Pro mnohé z nás neumřel jen tak někdo, ale Velký Člověk, Slušný Člověk a vynikající Umělec. Většina to takto chápe a nic na tom nezmění lidé, kteří plivají okolo sebe jen samou kyselinu!

22 3
možnosti
DS
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2155x
Pozorovatel světa kolem sebe, stále žasnoucí, stále s něčím nespokojený, stále hledající "to pravé ořechové". Taky mamina, turistka, sběratelka citátů a mnoho dalšího.

Seznam rubrik